Metroen holder styr på tiden
Metro benytter bemanningsplanlegging og tidsregistrering for å optimere bemanningen i togene og samtidig holde orden på medarbeidernes tidMetro Service, som er driftsselskapet bak den nye Metro i København, er en bedrift i rask utvikling: Fra en sped begynnelse for et par år siden, til i dag med mer enn 280 ansatte. Og etter hvert som Metros rutenett utvides, er utsiktene for ekspansjon gode. Serviseleder Jan Nielsen er sjef for de 90 stewarder som daglig gir råd og veiledning til Metroens mange tusen kunder. Da Jan Nielsen begynte som leder for stewardene for vel to år siden, var det bare seks stewarder ansatt. Den gang holdt man styr på tiden ved at hver medarbeider fylte ut et regneark med sine møte- og gå-tider. Et enkelt og oversiktlig system, hvis det er få medarbeidere å holde styr på. I dag er det 89 stewarder ansatt hos Metro Service som arbeider i tre skift, 7 dager i uken. Det stilles store krav til planleggings- og oppfølgingssystemet. Å avlønne 89 medarbeidere manuelt på bakgrunn av registreringer i regneark, er en oppgave som kan ta pusten fra selv den mest iherdige lønnsansvarlige. Metro Service har derfor sett seg om etter et system som kan holde orden på vaktplanlegging, møtt- og gått-tider og fravær. Ikke bare for stewardene, men for alle de 280 medarbeiderne i bedriften. |
![]() |
"I ProMark har vi funnet et system som oppfyller alle våre behov. Det er et fleksibelt system som gjør oss i stand til å planlegge våre ressurser optimalt, og samtidig dokumentere hva det koster å bemanne metroen."
Jan Nielsen
Serviseleder, Metro Service
Dokumentasjon av driften
"Vi var på utkikk etter et tidsregistrerings- og vaktplanleggingssystem som var i stand til å håndtere alle våre skiftende vakter, beregning av tillegg, overførsel til Visma Lønn og samtidig være brukervennlig og hundre prosent stabilt," sier Jan Nielsen og fortsetter: "I ProMark har vi funnet et system som oppfyller alle våre behov. Det er et fleksibelt system som gjør oss i stand til å planlegge våre ressurser optimalt, og samtidig dokumentere hva det koster å bemanne metroen."
Lett for brukerne
"En av de tingene som har imponert meg ved ProMark er brukervennligheten. All dialog mellom bruker og systemet foregår i klartekst – uansett om registreringen foregår via en datamaskin eller en av Marks terminaler," sier Jan Nielsen og legger til: "Brukeren skal ikke tenke på å taste koder hvis han/hun en dag møter senere eller går tidlig, f.eks. på grunn av legebesøk. Brukeren blir automatisk presentert for en liste med årsaker som han/hun kan velge fra – vel å merke årsaker som vi selv definerer."
Sparer tid på kontroll
"Samtidig har vi anledning til å spesifisere hvilke årsaker som skal godkjennes av ledelsen. Noen årsaker er viktigere enn andre. F.eks. er vi ikke interessert i å bruke tid på å godkjenne at en medarbeider kommer fem minutter for sent hver dag." sier Jan Nielsen. "Vi velger de avvik som har betydning for driften og konsentrer oss om dem. Det betyr mindre kontroll og mer tid til det vesentlige," avslutter Jan Nielsen.
Når metroen er fullt utbygd, vil det være 130 stewarder til hjelp og veiledning for passasjerene i togene. Metro Service forventer en implementeringstid for systemet på to måneder og regner med å være i drift med ProMark 1. april 2003.
Bakgrunn
Metro Service er driftsselskapet bak den nye Metro i København som åpnet 17. oktober 2002. Metroen kjører førerløst, og togene styres sentralt av datamaskiner. I rushtrafikken kjører togene med intervaller på ned til tre minutter.